Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнала е операция по изтеглянето на опасните цистерни в Хитрино

| обновено на 14.12.16 в 14:39
Снимка: БГНЕС

Започнала е операция по изтеглянето на опасните цистерни от дерайлиралия товарен влак в Хитрино. Преценено е, че те са изпразнени до нива, които позволяват транспортирането. Междувременно бяха доставени първите 23 фургона за настаняване на пострадалите.
Институциите отказаха да се ангажират с конкретен срок за извеждане на опасните цистерни от Хитрино и допускане на местните жители в селото. На брифинг представители на МВР подчертаха, че най-важното е да бъдат отстранени всички рискове за живота на хората.

В Хитрино все още изтича газ от една цистерните от дерайлиралия влак. Предстои тампонирането ѝ, след което ще се продължи с извеждането на цистерни от селото, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова:

Предстоят две важни фази в работата през днешния ден. Първата е така нареченото "тампониране" на най-опасната цистерна, от която имаше и продължава да има изтичане на газ. След това имаме пълната готовност да продължим с извеждането на най-крайните цистерни
.

Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов отбеляза, че няма да бъде допуснато влизането на външни лица, особено такива, които се представят за експерти. Разследването се води от прокуратурата – каза още гл. комисар Николов. Той не се нае да прогнозира кога хората ще се върнат по къщите си.

Главният секретар на МВР Георги Костов отново предупреди за опасностите:

Всеки ден нивото на застрашеност пада, но все още има опасност за живота и здравето на всички в отцепения периметър. Така че нека никой не опитва да пробива блокадата на периметъра, защото има опасност за живота му.

Снощи Румяна Бъчварова каза, че днес трябва да започне реалната работа по премахването на цистерните. Чрез мощни кранове те ще бъдат поставени на специални гондоли и транспортирани до безопасна площадка. Там ще им бъде направен последен оглед от разследващите органи, преди да бъдат закарани до базата на фирмата превозвач в Русе.

Успоредно с това се работи и по разпределение на средствата, отпуснати от правителство. За целта вчера беше създаден Обществен съвет от жители на с. Хитрино, по чиито решения ще се разпределят парите. От днес всички жители на Хитрино ще получават храна. Очаква се да бъде решено да се даде и еднократна помощ от 500-1000 лв. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени