Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнала е евакуацията на бунтовнически бойци от Алепо

Алепо, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнала е евакуацията на 5 хиляди бунтовници и семействата им от източната част на град Алепо. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. Бойците и членовете на семействата им ще бъдат евакуирани чрез хуманитарен коридор, дълъг 21 километра.

Линейки на Турския червен полумесец участват в евакуацията на жителите на източната част на Алепо. Това съобщи за Ройтерс представител на бунтовническата групировка "Джабха Шамия". Засега няма потвърждение от страна на Турския червен полумесец.

Превземането на Алепо ще окаже сериозно влияние върху следващите етапи на войната в арабската страна. Този коментар направи в предаването "12+3" арабистът проф. Владимир Чуков.

Това според експерта ще има няколко много силни резонанса - опозицията силно ще олекне, а оцелелите, които ще се оттеглят от Алепо ще бъдат много силно стимулирани да се радикализират.

Като уточни, че това е голяма тактическа победа на сирийската армия, арабистът отбеляза относно неуспешния опит за примирие, че недоверието между бунтовниците и правителството е толкова голямо и толкова крехко, че Русия и Турция трябваше директно да се намесят. 

Победата в Алепо е част от войната, но в никакъв случай не е точка на войната, посочи Владимир Чуков.

Целия коментар слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна