Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Велев: Напрежението в Турция ще продължава да ескалира

Атентатът в Берлин е умалено копие на този в Ница

Снимка: БГНЕС

Не бих правил паралел между онова, което се случи в Анкара, и онова, което се случи в Берлин. Но обяснението за убийството на руския посланик в Анкара може би се крие в една ескалация на напрежението в целия регион на Близкия изток. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ бившият генерален консул на България в Истанбул, бивш кореспондент на БНР в Германия и настоящ генерален директор на БНР Александър Велев

В Турция практика да се атакуват дипломати има. Английският генерален консул загина, мисля, че 2003 година, при атентат в Истанбул. Атака имаше и срещу Американското посолство нощес с пушка. Това беше един показен разстрел на руския първи дипломат в Турция пред очите на камерите, по време на откриване на изложба.

Аз лично не мога да си обясня как турските сили за сигурност въобще са допуснали човек, въоръжен вътре, в тази зала, който не е полицай. Познавам турските сили за сигурност и знам, че в такива случаи, когато има дипломатически мероприятия, при които участва особено посланик на една от великите сили, те вземат много сериозни мерки. За мен е голямо учудване как той е бил допуснат - веднъж вътре и второ, как се е озовал в гръб на посланика. Другото, което за мен също е доста странно, е, че толкова бързо беше идентифициран като гюленист от турските официални власти. 

Александър Велев коментира, че в политически контекст убийството е опит да бъде поставен клин в отношенията между Русия и Турция. Станалото няма да доведе до разваляне на отношенията между двете страни, тъй като и Москва, и Анкара имат идеи за това как да се омиротвори Сирия, допълни той. 

Случаят в Анкара е част от общото нагнетяване на напрежението и в самата Турция. В Турция след опита за преврат през юли ние наблюдаваме една ескалация на напрежението като цяло. Наблюдаваме много сериозна ескалация на напрежението и поредица от атентати. През последните три седмици имаме три сериозни инцидента - в Истанбул, в Кайсери и сега в Анкара. Дори в Анкара виждаме двоен атентат, ако се има предвид и атаката срещу Американското посолство, което показва, че в Турция тероризмът започва да взима връх.

Целият пъзел е много сложен. От едната страна е ПКК, от другата страна са бежанците, от трета страна е ИДИЛ. Някъде там се появява и Гюлен. Въобще, пъзелът е много труден, за да може да бъде подреден. За съжаление, моята прогноза е, че ще продължава да има ескалация на напрежението в Турция, защото, където има дрънкане на оръжие и където има насилие, то поражда насилие.

Според Велев Германия е коренно различен случай и е трудно да се повярва, че двата атентата са обвързани помежду си и ръководени от единен център, без разузнавателните служби да го засекат.

В Германия аз го отдавам от една страна на огромния поток бежанци в страната. Голяма част от тези хора не са бежанци от войната, те са, както и в България, афганистанци, пакистанци или от други краища и по-скоро търсят икономическо убежище в Германия. Тези хора идват без шанс за реализация в Германия, защото голяма част от тях не знаят езика и второ, не припознават европейската култура като своя култура. Тези хора остават някъде в периферията на обществото. Оставайки в периферията и наблюдавайки едно богато и наистина заможно общество, каквото е германското, те трупат отрицателна енергия към това, което виждат и започват да мразят. ИДИЛ и други подобни екстремистки организации ескалират тяхната враждебност и се стига до това.

Имам и още едно обяснение. За мен атентатът в Берлин е до голяма степен умалено копие на атентата в Ница. Абсолютно копие е. Разликата е може би в това, че камионът в Ница беше взет под наем, а тук е отвлечен от собственика и евентуално е убит шофьорът.

Интервюто с Александър Велев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна