Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Трекляно в готовност за аварийна помощ при предстоящите снеговалежи и студове

Снимка: БГНЕС

Властите в най-малката община в България - Трекляно, имат готовност да стигнат до всеки дом при предстоящите снеговалежи и студове, каза кметът Радко Петрунов. В две от селата Побит камък и Брест през зимата не живее никой, възрастните хора са се изнесли при свои близки. 

Имало идея в сградата на общината да се особи една стая, където да настанят самотно живеещи хора от селата, те самите обаче отказват да напуснат домовете си, затова връзката с тях ще се поддържа чрез социалния патронаж, който им кара храна и продукти през ден.

Близо 70 километра е дължината на общинската четвъртокласна мрежа с асфалтови и черни пътища. Те са разположени предимно в планински и труднодостъпен терен с надморска височина от 950 до 1350 м. За поддържането на пътищата е наета фирма от Земен, която се ангажира с отстраняване на натрупан сняг и опесъчаването. Общината разполага и със своя верижна машина, която се използва при навявания и високи преспи до махалите.

Реално в общината през зимата остават не повече от 400 жители, останалите са на топло при децата си в градовете, а през лятото се връщат обратно, отбелязват от общината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна