Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християн Петров: Етичният кодекс за градския транспорт се съгласува с организации на хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Етичният кодекс за добро поведение в градския транспорт трябва да регламентира отношенията между пътниците и работещите в Системата за градска мобилност. Ролята на този кодекс е да има документ, в който всички участници в процеса да имат разписана норма на поведение, обясни в предаването "Хоризонт до обед" на Християн Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност:

Целта е да знаем ние, като пътници, какво трябва да очакваме от всички участници в системата на градския транспорт, какви са ни правата и в дадена ситуация какво ниво на обслужване трябва да получим.

В момента проектът за Етичен кодекс е изпратен до различни организации на хора с увреждания за съгласуване и допълнителни препоръки, съобщи Петров.

Той призова пътуващите в градския транспорт когато забележат някаква нередност, свързана с превоза, да сигнализират – през фейсбук групата или сайта на Центъра за градска мобилност, както и чрез жалба до Столичната община, която след това ще бъде препратена.

Видеонаблюдението във всички превозни средства, което предстои да бъде изградено, ще допринесе за повече обективност и сигурност, защото сега в много ситуации няма обективна преценка, допълни Християн Петров. Очаква се видеонаблюдението да подобри и сигурността на пътниците, контрольорите и шофьорите.

Заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев допълни, че Етичният кодекс ще бъде разписан от всички транспортни оператори в градския транспорт на столицата:

Така че наистина да постигнем едни по-добри и по-хармонични отношения между работещите в структурата и пътниците. 

Според Крусев Кодексът регламентира основната функция на шофьора в полза на пътниците, като това включва всякакъв вид помощ – било за посоката, за спирка, или да спусне рампата на човек с двигателни проблеми.

Документът формулира правила за поведение и за пътниците, уточни Крусев.

Детайлите по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна