Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затрупаният от лавина мъж в Рила е починал

| обновено на 06.01.17 в 17:14
Снимка: БГНЕС
Затрупаният от лавина мъж в района на Седемте рилски езера, е починал, съобщиха за "Хоризонт" от спасителния отряд в Дупница. Освен спасители, на мястото на трагедията - на около 2100 метра надморска височина, се качил и екип на Спешното отделение в Кюстендил, който е констатирал смъртта на мъжа.
По-рано през деня от Планинската спасителна служба (ПСС) съобщиха за затрупан мъж от лавина в района на Седемте рилски езера.

Десетки спасители и туристи издирват мъжа, посочи пред "Хоризонт"  Радко Марков от ПСС:

Получихме сигнал, че има затрупан човек от лавина в района на хижа "Рибни езера". Веднага предприехме организирането на спасителна акция, като на място в момента има около 30-40 човека - планински спасители и свободни туристи, които помагат, но засега нямаме резултат.

Сигналът, който е пристигнал на телефон 112 в 11:50 часа, е бил подаден от брата на потърпевшия, обясни в предаването "Хоризонт за вас" Запрян Хорозов, оперативен дежурен в централния денонощен пост в ПСС към БЧК:

В района на Седемте езера, в близостта до влека, където карат ски, е паднала лавината. По думите на брата, затрупаното лице няма лавинен уред, така че ще се търси със сондиране и кучета. На място работят около 15-16 души, като е уведомен и отрядът на град Дупница. Те ще се включат също, а от Кюстендил и София ще се включат лавинни кучета.

Жертвите от лавини са хора, които не спазват елементарни правила, не се вслушват в съветите на специалистите, не взимат предвид прогнозата за времето, не се екипират достатъчно и т. н. Това подчерта професор Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН, който е един от признатите експерти по лавини и лавинна опасност в България. Той обясни какво точно представлява една лавина:
Лавината е природно бедствие, което по броя на взетите жертви се нарежда на пето или шесто място между всички природни бедствия. Лавината най-общо е свличане на маса сняг, примесена с парчета от скали, камъни, дървета, скални късове. За да има такова движение, трябва да има наклон и сила, която да придвижи лавината.

Целите интервюта със Запрян Хорозов и професор Гаро Мардиросян можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна