Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снегът и студът в Благоевград: радост за едни, изпитание за други

Снимка: БГНЕС

Жителите на община Благоевград от години не помнят толкова сняг и толкова ниски температури. За шофьорите и пешеходците заледените улици и непочистените тротоари се превърнаха в истинско изпитание. Около 20-сантиметровият сняг и минус 20-градусовите температури през последните дни бяха предизвикателство и за служителите на общинската фирма "Биострой, която се грижи за почистването на пътните артерии и пешеходните зони. Усложнена остава обстановката по малките квартални улички. Управителят на фирмата Васил Бачев обясни:

Към момента има проблеми по вътрешнокварталните улици, тъй като предвид ниската температура не може да се влезе в тях и да се обработят с материалите, които имаме.

При минус 19 градуса в събота и неделя солта /натриев хлорид/ не е могла да подейства, но поне е бил изчистен гребена, който се образува от коловозите, за да не закачат колите отдолу. През днешния и утрешния ден, когато температурите леко се повишават, от фирмата се надяват почистващата сол да подейства и улиците да бъдат изчистени. 

Заради усложнената зимна обстановка е имало проблем с машините за сметоизвозване в Благоевград. Проблемът вече се разрешава. Служителите на фирмата са снабдени с уреди и препарати, за да продължат с почистването на тротоарите и пешеходните зони и през следващите дни, когато се очакват нови снеговалежи. На работниците са осигурени топли напитки и почивка на всеки два часа в затоплени помещения.

Подслон, храна и топли напитки получават и хората, които са приютени в Центъра ва временно настаняване в Благоевград. В момента те са 9 при капацитет 10 души. Няма сигнали и информация за бедстващи хора в община Благоевград, няма и чакащи. Осигурени са топла храна три пъти дневно, спане, къпане. Има готовност да бъдат приютени дори и повече от 10 души, увери Милена Донева, ръководител на Комплекса за социални грижи за възрастни хора в Благоевград. Социален работник е на денонощно разположение за прием на сигнали.

В Благоевград има две обществени трапезарии. Едната работи по проект "Топъл обяд" и раздава храна на най-нуждаещите се, а другата е общинска и има готовност при нужда да поеме още 200 човека.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна