Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Резултатите от олимпиади ще участват в балообразуването за НПМГ

Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС

Резултатите от областните и националните кръгове на олимпиадите ще участват при балообразуването за прием в Националната природо-математическата гимназия (НПМГ), съобщи министърът на образованието Меглена Кунева.

В края на миналата година настоящи и бивши ученици и учители от НПМГ протестираха срещу промените в приема на училището. Старият Закон за народната просвета, който действаше до средата на миналата година, позволяваше училищата сами да определят изпитите за прием. Според новия Закон за училищното образование приемът се извършва въз основа на резултатите от Националното външно оценяване след седми клас, припомни Меглена Кунева:

Очевидно по тази разпоредба се изключва възможността НПМГ да организира собствени приемни изпити. Решението: един от компонентите на приема при тяхно желание да са резултатите от олимпиадите, тоест тези резултати да участват във формирането на бала за прием. Това решение не е само за НПМГ. Всички останали неспециализирани училища, профилирани и професионални гимназии, които биха искали да привлекат ученици с повишен интерес към една или друга наука, например IT способности, могат да го направят.

Неотдавна настоящи и бивши ученици и учители от НПМГ протестираха срещу промените за прием в училището. Името на гимназията няма да се променя, увери просветният министър.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Александра Михайлова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна