Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Гаврош" във Варна с желание да се преструктурира в Кризисен център за деца

Снимка: архив

Всички деца имат родители, но по някакви причини семействата не могат да полагат достатъчно и адекватни грижи, обясни за "Хоризонт за вас" Гергана Енчева, психолог в Сдружение "Гаврош" във Варна, което вече 22 години се грижи за бездомни деца и младежи на възраст от 5 до 18 години. 

Приютът на Сдружението в морската столица е единствен в региона, като той осигурява на настанените там деца подслон, дрехи и храна, както и психологическа подкрепа, а също и достъп до обществения живот. От 2014 година Министерският съвет намали издръжката на тази услуга почти три пъти, което налага събирането на дарения в рамките на кампанията "Избери, за да помогнеш", подкрепяна от БНР и програма "Хоризонт".

Децата в приюта се настаняват от отдел "Закрила на детето" за срок от три месеца, като понякога този срок се удължава до 6 месеца
, допълни Енчева и обясни, че след като изтече този срок, децата или се връщат в своите семейства, или се насочват към по-дълготрайни услуги и приемна грижа.
Психологът добави, че от лятото Сдружението работи заедно с Община Варна, за да се преструктурира в Кризисен център за деца, за да може да си има нормална издръжка.

Можете да направите своето дарение за децата, настанени в приюта на Сдружение "Гаврош" във Варна, чрез SMS на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори. 

Подробности чуйте в репортажа на Даниела Стойнова в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна