Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бутан през очите на Магдалена Гигова

Снимка: http://magdalenagigova.blogspot.bg

Изкусен резбар превръща дървото във филигранна дантела, рисува върху него със златен варак и ярки цветове и със замах подписва произведението си. Целият ритуал би изглеждал съвсем нормално, ако не беше изпълнен... с крака. Още по-поразително е, че след като е поставил личния си печат,  взел е парите и е върнал ресто, художникът Пема отива да постреля с лък. Отново с крака. И не спира да се усмихва. Това е видяла Магдалена Гигова, журналист-пътешественик. В специално артпространство тази вечер тя ще сподели своите впечатления от Бутан.

Страна с министерство на щастието, в чиято столица има само един сфетофар. Страна без брутен вътрешен продукт, но с брутен индекс на щастието и един единствен безработен психиатър. Там не секат вековни дървета, една четвърт от територията на страната са защитени паркове и територии, а национален спорт е стрелбата с лък.

Когато старият крал на Бутан решил да се пенсионира, предал на своя наследник четири прости съвета - да опазва околната среда, да съхранява автентичната култура, да се грижи за природосъобразното развитие и да управлява мъдро, разказа Гигова в предаването "Преди всички".

В класациите за най-щастливи хора жителите на Бутан държат неизменно първенство. Хората там са щастливи, защото са спокойни, за тях бъдещето вече не е толкова тревожно, обясни Маги Гигова и допълни:

Все още не са опорочени от глобализацията, затова са едни много чисти хора, както им е чиста и природата.

Гидовете събират в раниците си боклука, който оставят туристите след себе си. За бутанците е чест да ходят облечени в национални носии. Продължава да бъде чест за всяко семейство един от синовете да се посвети на монашеството. Тези щрихи към пъстрия портрет на Бутан добави Маги Гигова преди днешното импровизирано пътуване до различни точки по света през очите на тези, които са ги посетили.

Доскоро затвореното малко кралство Бутан вече се отваря и бива посещавано от около 80 хиляди туристи годишно.

Страната на Гърмящия дракон отваря вратите си за всеки любопитен и в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна