Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бареков обвини съда, че затруднява явяването на партията му на предсрочните избори под новото ѝ име "Презареди България"

Николай Бареков
Снимка: БГНЕС
Николай Бареков обвини Софийския градски съд, че създава затруднения пред явяването на партията му на предсрочните парламентарни избори под новото ѝ име: "Презареди България". С група свои съпартийци той поиска да се срещне с председателя на съда Калоян Топалов, тъй като смята, че зад проблемите около смяната на името стои указание именно на шефа на Градския съд. Според Бареков съдебното заседание нарочно е било насрочено на 2 февруари, три дни по-късно от делото за регистрацията на партията на Христо Иванов: "Да, България":

Оказа се, че прокуратурата няма забележки, което беше съобщено в залата. В следващия момент се оказа, че ние имаме името "Презареди България". Конгресът ни е изряден! Това е трети конгрес на нашата партия. За разлика от шопинг-тура на господин Иванов, ние имаме опит в партийните дела. Познайте кога изтича седемдневният срок на жалбата на нашето заседание? На 9-и февруари! Само че на 8-и февруари в 17.00 часа ЦИК затваря врати.

Малко след изявленията на Бареков от СГС напомниха на евродепутата, че няма проблем той да участва на вота на 26 март под името, което е заявил пред съда, но като се регистрира със старото ѝ име "България без цензура" и след решението на съда внесе допълнително документи за смяна на името на партията. 

От съда категорично отричат да е имало различно третиране на неговата формация и тази на Христо Иванов при спазване на установените от закона процесуални срокове.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Силвия Великова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна