Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителен инженер: Спешно трябва да бъдат инжектирани кухините между тунелите и скалите

Снимка: БГНЕС

Ако не започне много по-организирана дейност по поддръжката и проверката на състоянието на тунелите в страната, са възможни и по-тежки инциденти от този в тунел "Ечемишка". Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ строителният инженер Константин Жипонов. Тунелите образуват кухини, които спешно се нуждаят от запълване:

След завършването на тези тунели имаше един период, в който пространството между тунелната облицовка и скалния масив трябваше да бъде инжектирано. Това нещо не е направено! Този проект, който трябва да се изготви - за реконструкцията на тези тунели, трябва да започне с един проект, който да се базира на проучване, да се види каква е тази дистанция, тези каверни, които са се образували. След това, на практика, тунелът става един дренаж, събира вода и, второ, разхлабва се самият планински масив.

Проверките, контрола и поддръжката не са поставени на здрави принципи и това е причина за инцидентите, обобщи Жипонов.

Системата за финансиране и за контрол, според мен, не е удачна, защото виждате до какви фатални случаи довежда. Без това да се направи трябва - да се проучи, да се види какви са каверните в този тунел, да се направи проект за инжектиране, специални отвори по ореола и по дължината ... и  се използват специални пакери, с които се нагнетява инжекционният разтвор - без такава технология, просто няма как да се случи така, че да се разчита на сигурността на тунела.

Експертът е категоричен, че инженерството на тунели е трудно и обикновено е потомствен занаят, а процесът не бива да се къса. Първите тунели у нас са правени от италиански майстори след Освобождението, които са донесли със себе си голяма част от термините в бранша, даде пример той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна