Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваньо Шарков: Спирането на паралелния износ няма да реши проблема с черния пазар на лекарства

Ваньо Шарков
Снимка: БТА

Бившият заместник-здравен министър д-р Ваньо Шарков заяви, че в момента умишлено се натрапва идеята, че проблемите с липсващите лекарства могат да се разрешат, ако се спре паралелният износ. Ако се вдигнат цените на тези медикаменти проблемът няма да се разреши, тъй като това само ще облагодетелства компаниите и търговците, категоричен е Шарков. По думите му, у нас действат престъпни групи за препродажба на лекарства извън страната. Екипът на бившия здравен министър Петър Москов изготви законопроект за справяне с проблема, но заради прекратяването на дейността на парламента, текстовете останаха на хартия.

През последните две години от аптечния пазар у нас циклично изчезват животоподдържащи лекарства за пациенти на инсулин, епилептици и болни с ревматоидни заболявания. Пациентските организации системно сигнализират за това. Преди ден Мариана Александрова от Сдружение "Диабет и метаболитен синдром" изпраща петиция до здравните власти, акцентирайки на това, че пациент на инсулин може да оцелее без него само 24 часа:

В момента най-голям е проблемът с един от бързите инсулини, като в Русе той липсваше повече от три седмици. В Пазарджик има проблем, в Благоевград имаше проблем. От време на време дори в София в определени квартали има проблем. Не можем да бъдем оставени да се оправяме сами. Абсолютно съм убедена, че има и хора, които ще умрат заради недостиг на медикаменти.

Има готов законопроект, който следващото Народно събрание би трябвало да приеме, категоричен е бившият заместник-министър на здравеопазването Ваньо Шарков. Според него има институционални механизми за временно ограничаване на износа на лекарства, за които се установяват липси в аптечната мрежа.

Организирани престъпни групи на лекарства действат на аптечния пазар у нас и проверки са правени за липси на онколекраства след сигнали от екипа на бившия министър на здравеопазването Петър Москов. Относно проверките на сегашното управление Ваньо Шарков отбеляза:

Тъпанът не трябва да се бие преди да са започнали проверките, защото обикновено не намираш нищо. Мога да кажа, че има случаи, в които наистина се касае за престъпление, защото да вземеш от лекарства на онкоболни, които са в аптека на лечебно заведение и проверяващите органи да те заловят с 40 такива ампули в джоба на стойност около 30 хиляди лева - това е безспорно престъпление. Прокуратурата бе сезирана. Оттам нататък - въпросите към нея.

Още гледни точки по темата - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени