Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти: Дългът не е 16 млрд. лева, политиката на държавата допринася за ниските лихви по кредитите

Числото 16 милиарда лева все по-ярко изпъква в предизборната реторика. Докато повечето партии дават обещания за намаляване на данъци и вдигане на заплати, от БСП добавиха и "дългов нюанс" в кампанията си. Дори поискаха разследване на сделки, направени през международните капиталови пазари.

Икономистът Кольо Парамов заяви, че има сериозни претенции към министър Горанов, по няколко въпроса, но дългът не е сред тях.

Що се касае до този дълг, този дълг беше много добре отработен, много добре заменен и с много изгодна оферта се реализира по отношение на държавния интерес.

Това се случи още в края на 2014 г., а в началото на 2015-а тогавашният финансов министър Владислав Горанов изненада всички с представянето на глобална дългова програма. Тя е за общо 8 милиарда евро, които могат да бъдат емитирани под формата на еврооблигации за срок от три години. Парите обаче не са изтеглени изцяло, поясни финансистът Емил Хърсев.

Абсолютно се обявяват всички сделки с дългове на страната. Това, че се сключва една рамка за управление на емисиите на български ценни книжа с финансов агент, който ще обслужва тeзи емисии, не означава, че се взема дълг.

Дълговата политика на държавата допринася за ниските лихви по кредитите, обясни пред "Хоризонт" икономистът Георги Ангелов. По думите му, тъй като емисиите на държавни ценни книжа на вътрешния пазар са сравнително малко, банките търсят други възможности за печалби.

През януари държавата изплати близо 500 милиона стари дългове на вътрешния пазар, докато вземането на нови дългове е много по-малко. Поради тази причина банките, а въобще и финансовият сектор, имат свръхрезерви!

Именно на това се дължи и раздвижването на кредитирането в последните месеци.

Репортажа на Марта Младенова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна