Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Николай: Постът е свобода, а най-важен е духовният пост

Съвременният човек има нужда не толкова наставляване, колкото от насърчаване

Прошката действа съживяващо. Самото получаване на прошка пречупва в тебе всякаква такава човешка твърдост, сатанинска твърдост, да останеш на своето си, да не простиш, да не се промениш, да не протегнеш ръка. Това каза по повод днешния празник отец Николай от старинния храм "Св. Николай Чудотворец" в центъра на София:

Човек може да живее само ако не се сраства със себе си. Живеем в грехопаднал свят и е опасно да си вярваме, а най-лесно вярваме на това, че сме безгрешни, уви.

Прошката ни подготвя така, че по време на Великия пост ни става леко. Кой е казал, че постът трябва да бъде тежък!? Това е една от легендите, между другото. Аз лично с огромно неудоволствие слушам сред православните християни как започват едни такива оплаквания предварителни: "Сега идва пост, започват изкушения, ще ни бъде тежко, Сатаната много ще ни изкушава". Да се чуди човек досега дали как сме били оставени от изкушенията. Напротив, през Поста не бивам изкушаван повече. Просто става по-ясно какво представлявам самият аз. Не бивам оставян на себе си, не бивам изоставян по никакъв начин, но ясно разбирам какъв човек представлявам аз.

Постът е свобода, обясни кратко отецът и изтъкна, че духовният пост е най-важният. Съвременният човек има нужда не толкова наставляване, колкото от насърчаване, изтъкна той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени