Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пхенян забрани на малайзийци да напускат Северна Корея

Ким Чен Нам
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малайзия призова Северна Корея незабавно да освободи гражданите й, след като Пхенян им забрани да напускат страната. Премиерът Наджиб Разак нарече мярката "отвратителен акт на фактическо задържане на  заложници, който е в пълно противоречие с международното право и дипломатическите норми". В Малайзия е свикано спешно заседание на съвета за сигурност. На местната полиция е наредено да не пуска нито един севернокорейски гражданин да излиза от страната, докато Пхенян не даде уверения, че гражданите на Малайзия са в безопасност.

По-рано малайзийската полиция отцепи посолството на Северна Корея в Куала Лумпур, за да установи колко представители пребивават вътре. Според полицията на Малайзия в посолството на Пхенян се укриват поне трима заподозрени за убийството. Заместник министърът на вътрешните работи Нур Джазлан Мохамед обясни акцията. 
Смятам, че трябва да потвърдим какви са действията им. Затова се опитваме да установим къде се намират физически. 
Властите се опитват да установят и местонахождението на малайзийците, които се намират в Северна Корея. По-рано Пхенян им забрани да напускат страната заради обтегнатите отношения между двете страни след убийството на полубрата на корейския лидер Ким Чен Ун - Ким Чен Нам
От Пхенян обясниха драстичната мярка с необходимостта случаят да бъде уреден по задоволителен начин. Северна Корея, освен това, искала да гарантира сигурността на своите дипломати и граждани в Малайзия. 
Ким Чен-нам беше отровен с невротоксично вещество миналия месец на летището в Куала Лумпур. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна