Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: Трябва да се чуе гласът на южния фланг на Европа

Комплексът ни, че винаги сме на задната скорост е преодолим, но с нашите собствени усилия, смята тя

Юлиана Николова
Снимка: БГНЕС

Европа е на няколко скорости не отсега. Имахме две скорости при присъединяването. Нашият комплекс, че винаги сме на задната скорост, най-вероятно е преодолим, но е преодолим с нашите собствени усилия. Това заяви в предаването "Нещо повече" експертът Юлиана Николова от портал "Европа".

За да запази солидарността и единството на Европа, трябва да се поставят и изпълняват равнопоставени условия, смята още Николова:

Защото България е изразила готовност за подкрепа на такива засилени сътрудничества, инициирани от Вишеградската четворка – сътрудничества в областта на отбраната, или за Европейския енергиен съюз. Колко би било ефективно едно такова засилено сътрудничество в една област, ако не обхваща поне половината или повече от тях. Особено във важни области, които се вижда такова засилено сътрудничество като в социалното осигуряване. Останалите държави дали биха могли по свое желание да се присъединят?

Според Николова трябва да има засилено партньорство в страните от южния флаг на ЕС, за да бъде чут техният глас:

"Бялата книга" целеше да обедини европейските лидери около една декларация за поставяне началото за бъдещето на Европа, която да се случи на 21-ви март. Четирите лидери на големите в еврозоната се събраха, за да направят собствена позиция преди съвета тази седмица по тази декларация. Вишеградската четворка се изрази по този повод. За съжаление гласът на нашите държави от южния фланг не се чува. Трябваше някак правителството да бъде активно и да провокира този дебат.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна