Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Атанас Семов: Европа на няколко скорости съществува много отдавна

Проф. Ивайло Дичев: Има опит от страна на държавите от Западна Европа да възстановят оригиналния проект на ЕС

Атанас Семов
Снимка: БГНЕС

Четирите големи страни дадоха знак, че имат мерак да дадат знак, защото за всеки, който познава малко повече хода на европейските работи, на европейската интеграция, е ясно, че Европа на няколко скорости съществува много отдавна, почти от самото начало. Това подчерта в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" доц. Атанас Семов:

Обединеното кралство е член на Европейския съюз от 1973 година и през цялото време тази държава е осъществявала отлагателна интеграция, участва само в това, което си хареса, а в това, което не харесва, не участва. Не участва в Еврозоната, не участва в Шенгенските споразумения. По същия начин постъпиха после и някои скандинавски страни като Швеция. Други държави отказаха да участват или участват по различен начин в социалните политики на Европейския съюз. В този смисъл интеграцията много отдавна се осъществява по формулата за променливата геометрия.

Мисля, че има един опит от страна на държавите от Западна Европа да възстановят оригиналния проект на ЕС, който е приближаване на тези страни не само икономически, но и приближаване във всяко отношение, включително и културно. Това заяви проф. Ивайло Дичев:  

Проф. Ивайло Дичев

Ангела Меркел играе много позитивна роля в това отношение, а двамата лидери, които вероятно ще оглавят Франция и Германия на следващите избори, още по-енергично ще работят за това сближаване. Проблемът е в това, че Европа сбърка с това последно разширение, чрез което ние имахме този шанс на влезем в Европа. Западна Европа осъзна, че е с бъркала и е "налапала твърде голям залък“, че тези страни от типа на Унгария и Полша изобщо не са на същата вълна, че имат съвсем други ценности. Това разочарование от страните, които не са с тази нагласа, сред които е и България, кара страните от Западна Европа да се опитват да възстановят оригиналния проект.

Цялото интервю с доц. Атанас Семов и проф. Ивайло Дичев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени