Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Древни послания" – една изложба-мисия в галерия "Финес"

Снимка: архив
Изложбата „Древни послания” наистина има специална мисия да представи произведения, свързани с духовното наследство на България и приноса ѝ в световната история и култура. Това е колекцията на Даниела Тодорова – живопис и хартиено изкуство и на Тодор Тодоров – скулптура от бронз и стомана, органично разположени в раздвиженото, артистично пространство на галерия „Финес”. 

Соларната символика и почитта към божественото, тотемите като пластика и култова символика са претворени при двамата автори по един модерен, съвременен начин. Основният фокус в проекта засяга духовни учения по нашите земи, които са изиграли огромна роля за развитието на Европа и нейната ценностна система. „Великата богиня майка”, „Слънчев символ”, „Духовни послания”, „Богинята Ищар”, „Вертикал” – скулптура на Тодор Тодоров, са част от една огромна инсталация, носеща дух на дискретна тайнственост, сдържана естетика, знаковост и абстрактност – казват авторите. 
С истинско достойнство и самочувствие изложбата „Древни послания” тази година ще бъде показана и в Брюксел, в Европйския парламент.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна