Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две села в Кюстендилска област са извън водоснабдителната система на ВиК

Село Фролош
Снимка: Румен Стоичков

Има две села на територията на Кюстендилска област, които са извън водоснабдителната система на ВиК. Твърдят го жителите им, които са и потърпевшите от десетки години насам. Става дума за Фролош и Цървище, разположени покрай река Копривлен - в гънките на Влахина планина. Първото село е известно с това, че там е роден Владимир Димитров-Майстора, а второто – с прекрасните си някога череши. Толкова цървени, че, според легендата, са дали името на селището.

Този водопровод е правен през 1960 година. Във всяка махала има водохващане, но е много трудно без средства. Кметът прави постъпки ВиК да вземат и тези две села, защото те единствени не са към ВиК-Кюстендил, но ВиК не ги иска, защото трябва да вложи много пари, а няма да си ги изкара.Като започне летният сезон, минаваме първо през ден, после през два, а сега сме през три.

Тук никой не взима никакви мерки за водата. Вчера имаше вода за 10 минути и съм наляла две шишета от десет литра. Цяло лято сме на режим. От май месец. Как хората ще се върнат тук? Нали трябва да има елементарни неща за живот. Водата е най-необходима – казват някои от 80-ната души на Фролош.

В Цървище жителите са 50-на.

ВиК Кюстендил трябва да вложи много пари, за да изгради нормално водозахранване на Цървище и Фролош, бе едно от мненията тук. И не го прави, тъкмо поради тази причина.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румен Стоичков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна