Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти обсъждат как да насърчат диалога между Европейския съд по правата на човека и свободните медии

Йонко Грозев
Снимка: Илиана Райчева

Над 250 експерти, политици, журналисти, съдии обсъждат днес в Страсбург как да насърчат диалога между Европейския съд по правата на човека и свободните медии.

Българските съдилища възприеха практиката на този съд по отношение на защита на свободата на изразяване. Това поясни в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Йонко Грозев, български съдия в Страсбург:

В случаите, в които едно дело за клевета или обида стигне до Върховен касационен съд, аз имам спокойствието, че ще има разумно решение. Проблеми се появяват тогава, когато определени дела за клевета или обида не подлежат на жалба пред Върховния касационен съд, когато се решават на местно ниво. Тогава възникват понякога проблеми и ние имаме поредица от такива решения. Имаше един случай със скрит запис с румънски журналисти, имаше един случай с търсене на отговорност за изказвания на адвокат в процеса – все примери, за които човек, ако проследява как се развива практиката на българските съдилища, той ще види как действително гаранциите за свобода на изразяване, защитата на обществения интерес са неща, които навлязоха в съдебната практика на българските съдилища.

Цялото интервю с Йонко Грозев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна