Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Георгиев: Проблемът с отровените лешояди е притеснителен, възстановяването на популацията костваше много усилия

Снимка: БГНЕС


Незаконно използване на отрови в Кресна води до измиране на колонията белоглави лешояди, която са защитен вид, алармираха природозащитници.

В "Хоризонт до обед" темата беше коментирана от Валери Георгиев, началник отдел "Биологично разнообразие" в Министерството на околната среда и водите.

Белоглавият лешояд е защитен вид. Популацията му беше трудно възстановена, след много усилия. До момента имаме сведения за 8 птици, но е възможност да има още, които не са намерени. Освен хищниците, за които е сложена отровата, умират и животни, които не са обект на тези действия. Случилото се е следствие от опит за регулиране на числеността на хищниците. Може би е имало атаки към домашни животни от тяхна страна, обясни Георгиев.

Повечето от птиците, които са на тази територия, фактически ги няма. Сега е размножителният им период и би трябвало да са на място. Притеснително е, че се виждат мниого малко птици, добави Валери Георгиев.

Всяка двойка белоглави лешояди годишно стася по едно яйце. Ако то се загуби, популацията трудно нараства. Този вид е много важен, защото лешоядите са санитарите на природата. Те поддържат хигиената, като унищожават труповете. Минимизират опасността да се разпространят болести, които са опасни за човека.

В близките години не сме имали случаи на измиране на толкова много птици, но в останалите райони популацията не е нарушена и все пак има надежда за този вид, каза още Валери Георгиев.

Цулото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна