Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима загинали и много ранени, след като камион се вряза в група хора в центъра на Стокхолм

| обновено на 07.04.17 в 21:17
Снимка: EPA/BGNES

Шведската полиция засега няма да повишава нивото на тревога от терористична заплаха след атентата в Стокхолм, съобщи националната информационна агенция ТТ. 

Трима души бяха убити, а 8 - ранени, когато камион връхлетя върху хора и се вряза в търговски център. Според някои медии загиналите са петима. Полицията обяви, че няма индикации в района на атаката да е имало стрелба, както по-рано съобщиха шведски медии.
Засега никой не е поел отговорност за нападението. Полицията разпространи снимка на предполагаемия извършител.

Премиерът на Швеция Стефан Льовен заяви, че всичко сочи, че става въпрос за терористична атака:
Швеция беше атакувана. Всичко сочи, че това е била терористична атака. Правителството постоянно получава информация и прави всичко възможно, за да подкрепи службите, които в момента работят. Призоваваме обществеността да бъде нащрек. Според полицията има най-малко двама загинали при тази ужасяваща атака. Сега мислим за жертвите и близките им, както и за ранените.

Част от центъра на шведската столица е отцепен и районът е евакуиран. На мястото на инцидента има голям брой полицаи и служители на спешните служби, съобщава Ройтерс. Полицията разпространи предупреждение - гражданите да избягват търговската зона. Евакуирана е централната гара в Стокхолм. Метрото и влаковете в града са спрени.  Парламентът също е бил евакуиран.

Малко преди 15,00 часа местно време камион се вряза във витрина на голям магазин. Очевидци разказват за хора, които са бягали от камиона, и за ранени, на които е оказвана медицинска помощ направо на тротоара.  По непотвърдена информация шофьорът на камиона е избягал от местопрестъплението, но след това е задържан. Според информация в местни медии товарният автомобил е превозвал бира и е бил откраднат.

Инцидентът е преднамерена атака, обяви шведската разузнавателна агенция Сапо. Има загинали и много ранени, коментира пред Франс прес говорителят на службата Нина Одермалм Шней.

Снимка

"Хоризонт" се свърза с наши сънародници, които живеят в шведската столица. Нели Върние каза, че паниката е огромна, защото всичко е станало в най-оживения час и ден - петък следобед. На място има много полицаи от спецчастите:

Това, което се чува по телевизията, това, което се пише по вестниците е, че един камион се е врязал действително в място, където е много оживено, в централната част на Стокхолм. Наоколо, както пишат тук, се виждат хора, които лежат по улицата убити. Това, което се пише по вестниците и се чува по радиото, е, че ситуацията е доста неочаквана, опасна. Призовават хората да се отдалечат от точно това място, да не излизат навън, да не се показват и да бягат.

Росен Апостолов от българската общност в Стокхолм разказа:
В момента централната част на Стокхолм около гарата изглежда отцепена. Метролиниите не работят и са спрени. Иначе в центъра всичко изглеждаше нормално, но има информация, че на някои места извън Централна гара има и някакви престрелки, обаче все още не се знае със сигурност какво точно става. Няма някаква много голяма паника извън централната част, но има хеликоптери, които летят и наблюдават, полиция е отцепила района.
В ефира на "Хоризонт" експертът по национална сигурност Николай Радулов коментира, че случилото се в Стокхолм има характеристиките на терористичен акт:
Напомня случая в Берлин, случая в Ница, съвсем скорошния случай в Лондон. Подобно на Ница става на пешеходна улица, което няма как да стане, ако не е умишлено. И най-вероятната, според мен, версия, по която полицията работи  - защото виждате, че веднага са блокирани места, които са особено опасни - като оживени линии на метрото, на градския транспорт, така че най-вероятно това е опит за терористична атака, посочи експертът.

В съболезнователно писмо до краля на Швеция Карл ХVI Густаф президентът Румен Радев е категоричен, че "подобни прояви на тероризъм и насилие са абсолютно недопустими и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин". 
"Ужасна новина от Стокхолм. Моите мисли са с шведския народ", написа в туитър лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Към момента няма информация за пострадали български граждани. Посланикът ни в Швеция Валентин Порязов е в непрекъсната връзка с местните власти, съобщиха от Министерството на външните работи.


Председателят на Европейския съюз Доналд Туск нарече атаката "ужасяваща" и написа в Туитър, че "сърцето му е в Стокхолм този следобед и че в мислите си е с жертвите, техните семейства и приятели". 

Стоим рамо до рамо солидарни с народа на Швеция, написа председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Един от най-жизнерадостните и цветни градове в Европа беше ударен от онези, които искат да разрушат начина ни на живот - атака срещу една от нашите страни-членки е атака срещу всички ни", допълни Юнкер.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на шведския крал и каза, че руснаците скърбят заедно с народа на Швеция. Съболезнования изразиха също представители на властите в Норвегия и Дания, предаде Ройтерс.
В звуковия файл можете да чуете коментар на Николай Радулов и на Нели Върние.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна