Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените в Британска Колумбия вече няма да се налага да носят високи токчета на работа

Снимка: БГНЕС

Канадската провинция Британска Колумбия отмени изискването жените да трябва да носят обувки с високи токчета на работа. Според правителството на провинцията изискването е дискриминационно и представлява проблем за здравето и безопасността на служителките. Жените, които носят обувки с високи токчета, са изложени на риск от физическо нараняване заради подхлъзване, както и от травми на стъпалата, краката и гърба. Обувките трябва да бъдат с дизайн, който позволява на работниците да си вършат работата в безопасност, смята правителството на Британска Колумбия.

Премиерът на провинцията Кристи Кларк обясни, че на някои работни места от жените несправедливо се изисква да носят високи токчета. Както и повечето жителите на Британска Колумбия, правителството ни смята, че това е погрешно. По тази причина променяме регламента, за да спрем тази небезопасна и дискриминационна практика, допълни тя.

В Канада голяма част от дебатите са начина на обличане за служителите от женски пол са фокусирани върху ресторантския бизнес, посочва Би Би Си. Критиците твърдят, че в тази индустрия дрескодът за половете се базира на стереотипи или сексистки идеи за това какви дрехи трябва да носят жените.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна