Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Германия: Атаката в Дортмунд е терористичен акт

| обновено на 12.04.17 в 17:50
Взривът счури стъклата на бронирания автобус на футболния клуб "Борусия" Дортмунд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападението над германския футболен отбор Борусия Дортмунд е терористичен акт. Това обяви днес федералната прокуратура, която пое разследването. Арестувани са двама заподозрени за експлозиите на три взривни устройства, които снощи раниха един футболист и един полицай, и счупиха стъкла на бронирания клубен автобус.

Разследващите определят двамата заподозрени като симпатизанти на ислямския радикализъм. Мотивите на атентаторите остават неясни. В намерените три писма, с които се поема отговорност за нападението, са отправени искания за оттеглянето на германските разузнавателни самолети „Торнадо“ от Сирия, както и закриването на американската военновъздушна база в Рамщайн, заяви говорителката на прокуратурата Фрауке Кьолер. Според съобщение на ДПА в едно от писмата, чиято автентичност все още се проверява, се прави връзка с атентата на коледния базар в Берлин, при който загинаха 12 души. Съмнения в автентичността на писмата изрази и експертът по тероризъм Михаел Щемпфле. Формулировката на текста не е типична за ислямистите, което кара властите да не изключват възможността, някой друг да се опитва да представи атаката като дело на радикални ислямисти, заяви експертът.

Властите в провинция Северен Рейн Вестфалия, където се намира Дортмунд, остават в повишена готовност да реагират на евентуални нови атаки. Това заяви днес министърът на вътрешните работи на провинцията Ралф Йегер, без да назове повече детайли. Но допълни: Феновете, които ще гледат тази вечер мача, могат да са сигурни, че полицията ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността им. В града има засилено полицейско присъствие.

Въпреки упреците от страна на футболните запалянковци, че четвъртфиналната среща срещу Монако ще се проведе само 24 часа след нападението, двата отбора днес проведоха кратка тренировка. В знак на солидарност с отбора на Борусия, германският вътрешен министър Томас Де Мезиер ще присъства на мача. Срещата между двата отбора ще се проведе довечера от 19.45 българско време. Довечера е и срещата в Мюнхен между Байерн и Реал Мадрид. Испанският отбор е под засилена полицейска охрана, съобщават германските медии.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна