Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансферите на административни практики обсъждат експерти и учени в Софийския университет

Снимка: БГНЕС

Трансферите на административни модели и практики ще обсъждат експерти и учени на международна конференция по публична администрация, организирана от Софийския университет. Доцент Таня Томова, която е ръководител на катедрата по публична администрация в Алма Матер, обясни, че пренасянето на административни модели и практики от една страна в друга е неизбежно в съвременните условия, но е свързано с редица предизвикателства:

Наистина този въпрос предизвиква много допълнителни въпроси, много проблеми, защото той не протича без предизвикателства и без противоречия. Това е неизбежен процес. Живеем във време на наднационални обединения - ние сме част от ЕС, но не само това е въпросът, просто държавите в голяма степен започват да си приличат по ред причини, включително и заради международния обмен на знания, така че този процес е абсолютно безапелативен. Въпросът е да го управляваме адекватно. 

Доц. Томова коментира още, че ако процесът не се разбира, управлява и насочва правилно, може да породи повече проблеми, отколкото ползи: 

Въпросът е, че при въвеждането му, дори да сме преценили, че този модел става за нас, трябва пак да управляваме процеса, за да можем да постигаме резултати. Но някои модели противоречат на нагласите в страната. Защото резултатите, не се постигат просто като промени един закон или въведем определени практики. Резултатат се постига, тогава, когато тези практики работят и чрез поведението на хората, те стават възможни.

Трансферът на практики не бива да е самоцел, подчерта Таня ТомоваЦялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна