Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Спахийски: Под повърхността в МС и НС има доста течения, които тепърва ще наблюдаваме

Снимка: bnt.bg

До края на деня ще сме свидетели на церемониал, коментира за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политическият наблюдател от в. "Труд" Емил Спахийски, който уточни, че под повърхността има доста течения, които тепърва ще наблюдаваме, но от видяното днес изглежда, че Борисов се чувства в свои води. 

Едно от най-интересните (подводни течения – бел.ред.), което ще ни предстои да наблюдаваме, е поведението на патриотите, тоест коалиционният партньор. Интересно е, че забелязваме отсъствието на каквото и да е желание на хората от "Атака" да бъдат представени във властта. 

Господин Каракачанов, като министър на отбраната и вицепремиер, тепърва ще има да влиза в много, много сериозни филми. Това е превъоръжаването, скандали със сделките, които тепърва ще гледаме, за бронирана военна техника, за самолети, изтребители. Ако едното лоби победи, другото ще направи скандал и така нататък, тоест той от това ще започне да обира някакви негативи рано или късно. Същото ще стане и с Валери Симеонов, който, макар че е вицепремиер, до голяма степен няма кой знае какви правомощия.

В същото време Волен Сидеров направи, според мен, един много мъдър ход. Според мен, можем спокойно да кажем, че той даде под аренда своя пост, на който иска – да го взима не знам срещу какво, но той остава шеф на парламентарната група на патриотите и той е лидерът, който ще бъде в парламента и ще има, първо, всички привилегии като министрите, но ще има и възможността да влияе върху законите. Рано или късно, той ще си осребри това мълчание и тази стъпка назад, която е направил.

Пред Обединените патриоти стои огромната задача да не бъдат напълно обезличени в едно коалиционно управление, така че е възможно, когато приближат нови избори, в самата коалиция да има сътресение, коментира Спахийски:

Задачата на ГЕРБ, разбира се, ще бъде съвсем друга – как да може да разклатят групата на Марешки, да откраднат още отнякъде някой и друг депутат, за да могат да си имат резервни ходове в ръкава, както се е случвало много пъти.

Красимир Каракачанов има опит с темата отбрана, но не и с ведомството, в което се преплитат много интереси, а опитните администратори могат да подложат на всеки ръководител множество динени кори, коментира Спахийски и припомни случаи от миналото. Според него по съдбата на Лиляна Павлова след края на европредседателството ще проличи колко важна е тя за ГЕРБ.

Някой искаше да я пожертва, но, щом ѝ дадоха министерство, значи я запазиха. И все пак това министерство има някакъв мандат, защото тя не може да бъде министър на Председателството на Европейския съюз вечно. Като свърши председателството, на какво ще бъде министър?

Интервюто на Таня Величкова с Емил Спахийски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна