Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Груди Ангелов: Армията може да се модернизира с най-съвремеменна техника, но няма да има кой да я използва

Генерал-майор Груди Ангелов
Снимка: БГНЕС

В процес на акредитация е новата магистърска програма на Военната академия "Г. С. Раковски" - "Сигурност и противодействие на радекализацията и тероризма". Надявам се от есента да започнем прием в тази специалност. Това съобщи в интервю за "Хоризонт" началникът на Академията генерал-майор Груди Ангелов. Той уточни, че се планира минимален прием на около 20 души, с готовност следващата година при наличие на интерес техният брой да се увеличи. В процес на акредитация е и специалността "Психология в сферата на националната сигурност".

Военна академия е марка със 105-годишна история. Преди 105 години държавата се е готвела за война, целият държавен апарат и икономическа мощ на държавата са били насочени към армията, каза още Груди Ангелов. Според него, днес сме изправени пред друг тип война, към който трябва да се адаптираме, а армията - да заеме своето подобаващо място:

Би трябвало цялата система за национална сигурност да бъде във фокуса на държавата и правителството.

Армията води адекватна подготовка съгласно това, което е предоставено като ресурс, смята Ангелов. Относно модернизацията на армията той обобщи:

Не смятам, че армията ни не е въоръжена. Доколко е модернизирана, това е друг въпрос. Но какво от това, ако армията ни бъде модернизирана с най-съвременно въоръжение и техника, а няма кой да го използва.

Заплатите в Българската армия не са коригирани от 2009-а година, а статусът на военнослужещите е паднал почти два пъти, това демотивира хората.

Генерал-майор Груди Ангелов описа ситуацията с материалното осигуряване във Военната академия така:

Няма нови проекти, нямаме база, където да настаним нашите слушатели и студентни, нямаме собствено общежитие. Това е ефектът от незаделянето на средства.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна