Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Джамбазов: Изкуството помага на хората с психични проблеми

Зелма Алмалех: На всеки може да се случи "счупване" и трябва да бъдем чувствителни

В пловдивския Център за психично здраве над 80 пациенти посещават групите за арт терапия, поезия, музикотерапия
Снимка: БГНЕС

В психиатрията няма пациентска организация. Хората са се свили и не се събират, срамуват се от това, а това е болест, не е нещо, в което си обречен. Те също биха могли да се организират и да настояват за свои права. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Стефан Джамбазов от сайта Въпреки.com и едноименната фондация. В рамките на проекта „Открито за психичните разстройства“ по т.нар. "Норвежка програма", с фокус върху стигмата в психиатрията, техен екип засне филма „Хора като нас“ за проблемите на хората с психични разстройства.

Опитваме се да правим неща, свързани с културата и изкуството, не само заради творците и за творците, а как културата и изкуството те могат да влязат в нашия живот и да помогнат, разказа Стефан Джамбазов, който е съавтор на документалната лента:

Предложихме да направим един филм тъкмо от гледна точка на това как изкуството помага да се преодолее отношението на цялото ни общество към тези хора, а от друга страна – как изкуството помага на тях самите да преодолеят собствените си проблеми и собствената си стигма. Процесът е двустранен.

В рамките на правенето на този филм се срещнахме с интересни примери за това как и музиката, и изобразителното изкуство, и театърът могат да преодоляват тези вътрешни напрежения между тези „хора като нас“ и самото общество, допълни Джамбазов. 

На всеки може да се случи това „счупване“. Понякога „прегарянето“ от амбиции, също може да „счупи“ нещо. В този смисъл трябва да бъдем не само внимателни, но и чувствителни, сподели друг член на екипа на Въпреки.com и автор на "Хора като нас" - Зелма Алмалех, според която има и стигма към самите психиатри. Тя подчерта още:

Може да се каже, че при ромите няма стигма към хората с подобни страдания, а те там никак не са малко - заради бедността, заради безработицата, безизходицата. Много силно впечатление ни направи един здравен медиатор - Георги Сулев от село Костенец до Костенец. Той каза: "Има едно универсално лекарство, и това е мотиката".

Според Джамбазов правилото за мотиката има както буквално, така и преносно измерение:

Включително в преносен смисъл. Тоест човек нещо трябва да прави и да преодолее. Не трябва да се жалва, да се оставя. Трябва да работи. Да прави, въпреки.

Алмалех отнесе темата за психичните страдания и към хората, които се пенсионират:

Винаги има някакъв вариант. Изоставянето на живота ти до тук също води до някакви психически отклонения, които иначе идват с възрастта, по естествен път. Човек не трябва да спира.

Още детайли по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна