Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора настояват да бъде отменен референдумът за бъдещето на парк "Бедечка"

Снимка: Венелина Попова

От партия „Движение България на гражданите“ и областни председатели на партии от Реформаторския блок в Стара Загора настояват да бъде отменен референдумът за бъдещето на парк "Бедечка".
В сигнал до Главния прокурор и до областния управител на Стара Загора Димитър Танев те определят провеждането на допитване като незаконосъобразно и подвеждащо.


Пред „Хоризонт“ Димитър Танев заяви, че този референдум противоречи на закона, който не позволява допитване до гражданите по въпроси, свързани с общинския бюджет:

От обществена гледна точка така зададеният въпрос е подвеждащ и дори този, който иска да запази парка, няма как да гласува с „да“, защото означава да узакони далаверите, които са се случвали през годините, а гражданите да платят 30 милиона лева за тях. Затова вместо да организира референдум, местният парламент трябва да отмени незаконни решения на предишни общински съвети, категоричен е Димитър Танев.


Според кмета Живко Тодоров има опити за бойкот на референдума, за участие в който се е регистрирал само един инициативен комитет от неформалната група "Запазете Бедечка“. Затова той ще активира Общината да участва активно в разяснителната кампания.

Защото смятам, че въпросът е изключително важен и хората заслужават да вземат информиран избор. Някои се опитват да им внушат в момента, че нищо не зависи от тях и те са с користни цели. Но истината е, че всичко зависи от хората, заяви за „Хоризонт“ Живко Тодоров.

 
Днес се проведоха и консултации за състава на секционните избирателни комисии, които ще бъдат от петима членове.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна