Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методът "Долче" залага на пианото при комуникация с деца с аутизъм

Снимка: БГНЕС

В Плевен за първи път у нас започна прилагането на метода „Долче" при работа с деца аутисти. Д-р Анжелина Генчева от Плевен е единственият засега български лекар, сертифициран за работа по този метод. Тя има над 20-годишен опит като педиатър. През последните години вниманието й печелят децата с разстройства от аутистичния спектър. Нарича аутизма новата епидемия на нашия век, а децата, диагностицирани като аутисти - необикновени.

Работейки по този метод, имам усещането, че надничам зад огледалото. Идеята е да се социализират тези необикновени деца, той да предизвика съучастие и съдействие и да въведем детето в нашия свят, за да се почувства щастливо, а не различно, разказа д-р Генчева в предаването "Хоризонт до обед". Тя обясни защо пианото е било избрано за работа по метода "Долче":

Пианото е респектиращ музикален инструмент, то грабва погледа на детето с външния си вид, с размерите си. Голяма част от децата с такива разстройства не могат да определят границите на тялото си в пространството... Пианото им помага да се позиционират и да почувстват сигурност, дори само от опората на инструмента. Тъй като тези деца са с изострена чувствителност, с много изчистени възприятия, много по-силни за дребни детайли от тези на останалите, които сме се самоопределили като нормални, пианото въздейства не само със звук, а с вибрацията, издавана от натискането на клавиша. Пианото позволява на детето да повярва в себе си. 

В България не се работи с този метод, а с музикотерапия, която обаче най-често е пасивна – чрез слушане, допълни д-р Анжелина Генчева:

Тук търсим различна форма на комуникация. С деца, които не могат да говорят, имаме друга форма на комуникация. Идеята е не да стане пианист, а детето да създаде нещо само.

Още за въздействието на музиката върху децата, диагностицирани с аутизъм - слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна