Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България реагира с недоволство на изказването на Путин за произхода на кирилицата

| обновено на 25.05.17 в 17:52

Български политици реагираха на думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя. Путин каза това вчера в словото си, с което приветства македонския си колега Георге Иванов, получил в Москва наградата от Международния фонд за единство на православните народи на името на бившия патриарх Алексей Втори. Изказването на Путин предизвика реакции на недоволство в България. Изявлението на руския президент Владимир Путин, че писмеността е дошла в Русия от македонска земя, изненада и разтърси българите, пише македонският информационен сайт МКД. Медията цитира реакцията на премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева, министъра на културата Боил Банов и историка Божидар Димитров.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона четат и пишат на кирилица, и обогатяват европейската култура, и няма значение откъде са минали просветителите, каза Борисов, цитиран от БНТ.

Външният министър Екатерина Захариева подчерта във Фейсбук, че създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно владетелят Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител. Захариева припомня и думи на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, който заявява преди пет години, че книжната грамотност в Русия е пренесена от българите.

Македонската агенция МАК ФАКТ съобщава, че известният български историк и антимакедонист Божидар Димитров е казал: Помислих, че това е фалшива новина, и че вероятно някой се опитва да направи международен скандал.

Остро реагира и опозицията. Пред Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова похвали българските управляващи за реакцията.

Тъжното е да заявим, че ние не приемаме такова отношение, и че трябва да се защитим. Да, бързо и умерено отговориха.

Пред "Хоризонт" бившият български посланик в Скопие Александър Йорданов определи думите на руския президент като провокация към България и към европейския лъч за интеграция на Балканите:

Смесват се историческо незнание от страна на човека, управляващ Кремъл в момента, и от друга страна – съзнателно търсена провокация в този балкански регион, на основата на тази мухлясала вече, никому ненужна доктрина на македонизма, каза бившият посланик в Скопие Александър Йорданов.

Депутатът от Обединени патриоти Милен Михов определи като правилна реакцията на българските институции за изказването на руския президент Владимир Путин.

Провокация, която влиза в разрез с историческите факти. С позицията на Русия, заявявана преди няколко години и това беше размахване на пръст към България, заиграване с македонската карта и засягане на българските национални интереси. Злоупотреба с историческите факти.

Историкът акад. Георги Марков подчерта в интервю за предаването "Нещо повече", че това е поредна заигравка на политиците с историята.

Отношението на Русия към по-малките й славянски сестри на Балканите се променя, тя, като велика сила се завръща на сцената, а Балканите са много важен район за Русия, допълни той.

За политолога Огнян Минчев в изявленията за азбуката не става дума за народо-психологически проблем, а за целенасочен политически акт от страна на руския президент, който преследва конкретни политически цели.

Още детайли по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна