Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Йорданов: Разсекретяването на стенограмата за КТБ ще бъде удар срещу задкулисието

Снимка: БГНЕС

Защо водим битка за тази стенограма? Независимо дали те ще я манипулират или не, както и да я дадат, това ще бъде един удар срещу задкулисието. Не можем да позволяваме на нашите първи политици да водят разговори, които са извън видимостта на общественото внимание и да решават съдбата на цялото общество по начин, който е непрозрачен. Тази теза разви в предаването "Нещо повече" журналистът Асен Йорданов от сайта „Биволъ“:

Официално сме поискали достъп и до втората стенограма, от втората среща при президента в малко по-широк формат от 14 юли 2014-а година, след като вече са се случили действията, които доведоха до фалита на КТБ. Точно в тези две седмици прокуратурата влезе в КТБ, беше обявено, че е започнала разследване, КТБ беше спряна. Тази стенограма също се води засекретена.

В коментар по дискусиите дали стенограмата от заседанието при президента Росен Плевнелиев да бъде разсекретена, Йорданов посочи:

Целта е да се отнеме обществено внимание от този съвет, който се е провел при президента и съвещанията, които са се правили там на много високо държавно и политическо равнище относно съдбата на КТБ, но не само засягащи случващото се с КТБ, а случващото се с банковата система в България. Със сигурност е ясно, че там не е говорено само за КТБ, говорено е и за други банки.

Относно догадките за осуетената тогава банкова ваканция от определена политическа сила журналистът каза:

Осуетената банкова ваканция не само щеше да срути цялата банкова система на държавата, на щеше да доведе до последствия, които са ни познати от близкото минало - от периода 1996-97-а година, тоест щеше да доведе до колапс на цялата икономика, хиперинфлация, вероятно падане на валутния борд и всички последствия, които до ден днешен все още понасяме.

Именно това е една от платформите, които непрекъснато се прокарват в публичното пространство от хората, които явно имат интерес да не излиза тази информация, тя да не става публично достъпна - различни хипотези какво се е говорело, какво не се е говорело. Това е абсурден дебат, излишни приказки и гадаения. 

Мотивите на съдебното решение, което виждаме, а то е малко йезуитски казано, дават възможност на президента Радев да извади не цялата стенограма 1:1, а например да направи определени извадки, което може да доведе до обратен ефект - вместо да научи истината, обществото да бъде дезинформирано. За това предупреди Даниел Божилов от неправителствената организация "Ние, гражданите", представляваща интересите на пострадалите от фалита на КТБ. По думите му, с тази стенограма ще можем да запълним още едно парченце от пъзела.

Двете мнения чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна