Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ц. Цачева: Арестуваният съдия от Агенцията по вписвания Йордан Раденков е уволнен

Цецка Цачева
Снимка: БГНЕС

Арестуваният съдия от Агенцията по вписвания Йордан Раденков е уволнен, съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева. Съдията беше задържан вчера в момент, когато е получавал подкуп от представители на нотариални кантори. Цачева коментира:


Самата операция, която е проведена, е и въз основа на констатации от проверка на Инспектората. Безкомпромисна ще бъда по отношение на контрола за случайното разпределение на делата – нещо, което се оказва в конкретния случай, че е било нарушено, и че освободеният от мен вече съдия по вписванията си е позволявал да изисква дела, които са разпределени на други съдии.

Правосъдният министър защити назначението на Зорница Даскалова за изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Цачева не отговори на въпроса притеснява ли се, че докато е била член на Комисията за защита на конкуренцията Даскалова е наблюдавала сделки, свързани с интересите на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски:

Този въпрос не ми е вменен в задълженията да го изследвам. Когато се извършва подобно назначение, се следи дали са изпълнени условията на закона и квалификацията, която има лицето. Преценила съм, че тя разполага с тази квалификация. Доверила съм се, работата ще покаже дали тя ще се справи на поста, който заема.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна