Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е толкова трудно в СУ да се направи анкета за сексуалното насилие

Снимка: Диана Христакиева

"Студентско социално здраве и благоденствие“ е заглавието на едно проучване, което трябва да се случи в България, защото такива проучвания има навсякъде по света. Форми на сексуално насилие специално във висшето образование е темата и фокуса на този проект. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Миглена Тодорова от Университета в Торонто:

Форми на сексуално насилие съществуват в почти всички държави по света. Има изследвания в над 65 държави в света, които показват, че това е сериозен проблем. Трябва да имаме добра дефиниция на това какъв точно е проблемът. Сексуален тормоз е форма на сексуално насилие, което е много често явление в университетите и колежите по света.

Това, което е интересно, е, че голяма част от участниците във фокус групите, които проведохме, всъщност не разбират формите на насилие, тоест когато видят физическо насилие, те могат да кажат, че това е насилие, но когато става дума за вербално, психическо насилие, за тормоз или някаква форма на натиск, те не го разпознават като такова, каза пред "Хоризонт" Ралица Димитрова, социолог:

Нашето изследване за жалост не успя да достигне до всички студенти, колкото и да ни се искаше. В университетите темата за сексуалното насилие и въобще за пола като социално конструиран, а не като биологично преписан е много сложно да пробие, изобщо да бъде дискутирана, защото схващанията са много консервативни в това отношение. Когато ние нямаме такъв дебат, нямаме такава дискусия за това какво е значението на пола, на сексуалната идентичност, университетът като една среда, която трябва да развива нашата култура и нашата социална отговорност, всъщност не ни дава пространство за дебат.

Цялото интервю с проф. Миглена Тодорова и Ралица Димитрова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна