Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери определиха решението на Тръмп за климата като грешка и за САЩ, и за цялата планета

Бившият президент на САЩ Барак Обама разкритикува решението на Доналд Тръмп Съединените щати да се оттеглят от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени. Три американски щата: Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон съобщиха, че няма да позволят страната да се отметне от поетия пред света ангажимент за ограничаване на емисиите на парникови газове. Видни фигури на бизнеса също изразиха разочарование, а Илон Мъск заяви, че напуска президентските съвети.

Канада, Мексико, Великобритания и Европейската комисия изказаха разочарование. В общо изявление, Италия, Франция и Германия отхвърлиха предложението на Доналд Тръмп за преразглеждане на документа. Френският държавен глава Еманюел Макрон коментира:

Уважавам това решение, но мисля, че то е грешка както за САЩ, така и за нашата планета. Ясно потвърждавам, че Парижкото споразумение остава необратимо и ще се изпълнява не само от Франция, но и от всички други народи. Ние ще успеем, защото сме напълно ангажирани, защото, където и да живеем, каквито и да сме, всички ние споделяме една и съща отговорност: да направим отново нашата планета велика, посочи френският президент в обръщение на английски език.

В знак на протест срещу решението на Тръмп, кметството в Париж беше осветено в зелено.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна