Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: По казуса КТБ имаше огромен денонощен натиск по всички линии

Искането беше да се подпише празен чек и българският народ 10-15 години да плаща сметката

Румен Гечев
Снимка: БГНЕС
Като се публикуват аудиозаписите, стенограмата на ключовата среща в БНБ от края на юни – там вече ще лъснат лицата на всички участници, защото КТБ е случай, който е интересен не само от професионална гледна точка. Там ще лъсне грозният опит на определени среди да използват банкови проблеми за свои политически цели, за политическо инженерство. Това каза в предаването "Нещо повече" проф. Румен Гечев от БСП, който е един от участниците в срещата на 14-и юли 2014 година.

Припомняйки, че на срещата по покана на ръководството на БНБ освен експерти на политическите сили от парламента са присъствали представители на търговските банки, представители на президентството и правителството, Гечев посочи, че тогава първата версия, която била защитавана, била „банкова ваканция“. Според Гечев, ако беше затворила банките, БНБ е щяла да предизвика хаос в икономиката и предложението за банкова ваканция не е било икономически аргументирано, но е било съпроводено с голям натиск:

Огромен натиск по всички линии – към премиера, към министъра на финансите, към бюджетна комисия, към политически ръководители. Това бяха десетина дни на денонощна обработка. С индивидуални срещи, с колективни срещи. Да не се правят на „Не чух, не видях“. Това са неща, които няма как да не са документирани. 

Визирайки всички юнаци, които бяха на срещата, без БСП, Гечев отбеляза:

Важното е, че тези юнаци ни предлагаха нещо, което ще обясня много простичко, горе-долу посланието беше следното: "Вижте сега, тук са откраднати няколко милиарда. Дайте да оставим хората на мира да си довършат този процес, да си усвоят паричките, а пък вие подпишете празния чек - българският народ в следващите десетина - петнайсет години, ако обича, да плаща сметката." Това е искането. И то е скрито зад някакви високопарни, високоморални намерения да се спасявала банката. Като отворят стенограмата, ще ме поканите на чаша кафе да слушаме и заедно да се наслаждаваме...

По повод предстоящото огласяване на първата стенограма от срещата в президентството от края на юни 2014 година и в контекста на президентския отказ да се разсекрети втората стенограма от 14-и юли същата година, Румен Гечев посочи:

Сагата с КТБ нямаше да придобие такива размери, ако отговорната по Конституция и закон БНБ си беше свършила работата. Но понеже те изпуснаха влака по нанадолнището, се наложи панически да се търсят решения, с помощта на бюджета и с промени в законодателството, за да се излезе от тази тежка ситуация. Тази сага трябва да бъде разплетена докрай, затова одобрявам първата стъпка на президента Радев по разсекретяване на първата среща.

Цялото интервю ще чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна