Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият риболовен сезон и борбата с бракониерството

Снимка: Ваня Минева

От началото на годината до месец май са извършени 6500 проверки. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" д-р Юлиан Найденов, ръководител на териториалното звено на Агенцията по рибарство в Ловеч:

В резултат на тези проверки са съставени 400 акта за административни нарушения по Закона за рибарството и по тях са наложени глоби за близо четвърт милион лева. Глобите са доста "солени“. Това трябва да знаят всички, които са дръзнали да нарушават закона. Има добра събираемост на тези глоби. Издават се наказателни постановления. Всички заловени бракониери със съставени актове и наложени глоби не извършват повече такива нарушения.

Д-р Найденов добави, че състоянието на рибния ресурс зависи от много фактори – природни, климатични, сеч на горите, замърсяване на водите, строителство, изграждане на съоръжения, които са част от ВЕЦ-ове:

Всичко това подлежи на контрол. Състоянието на рибния ресурс в държавата е стабилно и няма опасност от пагубно въздействие върху него.

Цялото интервю с д-р Юлиан Найденов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна