Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирма за непалски чай осигурява безплатно образование за децата на служителите си

| обновено на 13.06.17 в 14:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от фирмите-износителки на непалски чай, чиито лековити свойства са познати от десетилетия, разработва социални проекти, насочени към нейните служители. 

Един от тях е достъпът до безплатно образование, което се оказва, че е и един от основните проблемни на хората, живеещи в Непал, освен бедността. 

Всеки, който работи в нашата фабрика, може да е сигурен, че децата му ще получат безплатно образование, потвърди в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Семикчия Баскота, чийто баща е основател на въпросната компании за непалски чай:
Ние им осигуряваме всичко необходимо, за да ходят на училище - материали, униформи и други. Тези хора са много ценни за нас. Благодарение на нас образование са получили повече от 23 000 деца.

Компанията работи и по друг социален проект -  за фермерите, които физически работят на полето,  добави Баскота:
Купихме 33 превозни средства, които те ползват, а след това ни ги връщат, за да можем да ги предоставяме и на други семейства. Те имат достъп до повече населени места и могат да продават своята продукция - нещо, което има изключително голям икономически ефект за тях.

А за хората, които работят на пълно работно време в нашите фабрики осигуряваме и безплатно жилище,
допълни Баскота, чиято компания изкупува голяма част от готовата продукция от чай на фермерите без посредници. По този начин печалбата остава при самите тях, а продукцията е много по-евтина за компанията, защото не трябва да плаща на прекупвачи.

Нашата компания е основана през 1984 г. от баща ми. Идеята за неговия бизнес-проект е още от годините, когато е бил на 15. Пътувал е извън нашето село и е видял фермерите, които произвеждат чай. Те са имали много добър стандарт на живот. Тогава си е помислил, че това може да се случи и в нашето село. Така той е основал първата градина за непалски чай, който е изключително чист. Това е органик чай, по днешните стандарти,
 допълни Семикчия Баскота.
Подробности можете да чуете в репортажа на Марта Младенова в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна