Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Иванова в археологията на паметта

Изследователката на травмите и паметта работи по новия си проект "Децата на Държавна сигурност"

Диана Иванова

Какво се случва с "децата" на Държавна сигурност и как те съчетават биографичните нишки на миналото и настоящето изследва журналистът Диана Иванова в най-новия си проект. Той преминава през документите, архивите и... психотерапията в търсене на по-дълбокото разбиране за травмата и паметта. Темата е сред водещите за Диана Иванова, намерила израз в проекти като "Аз живях социализма", "Моята улица", "Травми и чудеса. Портрети от Северозападна България".

Децата на държавна сигурност са онези, израснали в системата на комунизма, чиито родители са били част от системата и репресивния апарат на Държавна сигурност, обясни авторката в предаването "Хоризонт до обед". Диана Иванова търси сенките и следите от тази памет за случилото се днес:

Децата носят тази памет, но живеят във времето, което всички обитаваме тук и сега. Стори ми се интересно да видя какво има зад тази конструкция. Защото можем да чуем как децата на ДС са тези, които управляват България днес - конструкция, която донякъде е вярна. С разговорите, които водя, ми се иска да се върна в това време - тогава, защото аз не принадлежа към тази група деца. Това е тип археология, в която си опитвам да си дам сметка кога съм разбрала, че го има този апарат, кога си даваш сметка, че твоите родители са част от този апарат... И какво правиш с тази история след това.

Достигам до разкази, които ме изненадват и дори шокират, виждам колко аз самата не знам, сподели още Диана Иванова:

Част от тези хора живеят в чужбина и това, че живеят в общества, които са доста критични към това минало, е потиснало тази история. Тя по никакъв начин не е разказана, затрупана е по някакъв начин със срам. От друга страна самата криза в западните общества в момента предизвиква и у тези "деца" едно връщане и поглеждане към родителите с чувство на гордост. Има много пластове, особено когато тази история е била дълго премълчавана.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна