Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет II: Трудно е да се избяга от мрачното настроение на нацията

Снимка: БГНЕС

Британската кралица заяви, че е трудно да се избяга от „много мрачното настроение на нацията“ след трагедиите в Лондон и Манчестър. Междувременно премиерът Тереза Мей обеща да „стигне до дъното на нещата“ за пожара в жилищния блок в западен Лондон, на фона на острите критики срещу нея за начина, по който реагира на бедствието, отнело живота на десетки души. 
Два протеста белязаха вчерашния ден. При единия от тях, пред кметството в Кенсингтън, в чийто район е „Гренфел тауър“, се стигна до сблъсъци с полицията. Тереза Мей, която по същото време посети района, след критики, че предния ден е избягнала да разговаря с оцелелите от пожара, бе освиркана от гневни граждани с възгласи от рода на „Предател!“ и „Убиец!“. Тя разпореди пълно разследване на причините за бързото разпространение на пожара и обеща спешна помощ:
Правителството отпуска пет милиона паунда под формата на спешен фонд за хората, които имат нужда от пари, за да си купят неща за ежедневието си. Ще им осигурим и подкрепа по други начини, а също ще им намерим жилища в рамките на три седмици.
В късното вечерно предаване на БиБиСи „Нюзнайт“ обаче Тереза Мей бе пряко обвинена, че е подценила настроенията на хората. Точно за настроенията на хората става дума днес в изявлението на британската кралица Елизабет II по повод на нейния офицален рожден ден. Кралицата заяви, че „трудно може да се избяга от много мрачното настроение на нацията“. „Подложено на изпитание Обединеното кралство бе твърдо пред лицето на бедата“, се казва още в изявлението на монарха.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна