Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две дискусии коментират избирателната система у нас

Снимка: БГНЕС


Въпреки че парламентът отхвърли предложението за драстична промяна в избирателната система в мажоритарна с пряк избор в 240 избирателни района в два тура, поискана с референдум, на когото пък малко не му достигна, за да стане нововъведението задължително, политиците явно са научили урока си и не са се отказали да предлагат реформи в начина, по който да бъдат избирани.

Днес две конференции обсъждат как да се случи това и кой вариант би бил най-добър.

Първата дискусия продължава и в момента. Тя е организирана от Реформаторския блок, който не успя да мине чертата за влизане в Народното събрание на последните парламентарни  избори. Но пък реформаторите не са се отказали от тезата си, че мажоритарната система би създала повече проблеми, отколкото решения би донесла и доказателство за това са последните избори във Франция. Димитър Делчев, който сега е председател на Движение "България на гражданите":

В България мажоритарната система за избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура би направила почвата, така да се каже, благодатна за купуване и контролиране на гласове. Това се вижда много ясно на местни избори, които са мажоритарни избори в България.

Реформаторите обаче са решени да се вслушат в народния глас. Ето по какъв начин:

В крайна сметка хората казаха, че искат повече мажоритарност в изборите. Ние в Реформаторския блок и в други формати сме обсъждали това, че сегашната система трябва да се промени в посока преференциалното гласуване да се засили, така че прагът за преференцията да отпадне на първо място. На второ място да стане задължителна и да се махне защитата на водача, която в момента съществува в Изборния кодекс.

Десните не са се отказали и от идеите си за въвеждане на машинно и електронно гласуване като панацея за борба с купуването на гласове. На това обаче се противопостави шефът на Фондация "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер. По думите му Германия няма да въведе електронно гласуване точно заради рисковете от манипулация и хакерски атаки. Той представи немската избирателна система.

От "Воля" обаче залагат на тотална промяна. Преди минути започна и тяхната кръгла маса, на която да представят предложенията си. А те преобръщат сегашната избирателна система с хастара нагоре – 31 избирателни райони, но без партийни листи, а подредени в азбучен ред имена, от които избирателят да си избере фаворит. Пламен Христов, депутат от партията, го разяснява нагледно:

Аз не считам,че един нов референдум може да бъде формулиран по по-различен начин, така че да даде по-различен вот от страна на хората. Мисля, че това ще е един излишен разход.

От "Воля" искат още държавна субсидия да получават само парламентарно представените партии. Патриотите откриват рационално зрънце в тази идея, но готвят свой проект, с който намаляват наполовина парите за получен глас и слагат таван на финансовия ресурс, който партиите могат да получават.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна