Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Македонските вестници продължават с коментарите след посещението на премиера Зоран Заев в София. Македонският вестник "Вечер" пише за лавина от реакции на македонски историци във връзка с очакваното подписване на договор за добросъседство между Македония и България. "Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си", пише в заглавие вестникът. Зоран Заев е ударил директно по македонската история с това, че е поканил  премиера на България Бойко Борисов заедно да честват Илинден в Македония, отбелязва в. "Република". Това своеобразно предателство спрямо Македония все пак е било скъпо платено, а подаряването на  нашата история на България не е единственото, което Заев трябва да даде за получените средства, пише още вестникът. 

Вестниците в северната ни съседка коментират вчерашния вот на недоверие в парламента, който доведе до падане на правителството на премиера Сорин Гриндяну. Председателят на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня загуби почва в парламента и има ограничено мнозинство, пише вестник "Ромъния либера". Според изданието загубата на парламентарна подкрепа осигурява по-широко поле за действие на президента Клаус Йоханис.
Вестникът информира, че Социалдемократите ще определят новия им кандидат за премиер в края на седмицата. Лидерът на партията Ливиу Драгня обеща да остави на партията сама да избере бъдещия кандидат за министър-председател сред няколко възможности. В списъка с кандидати, подготвен от него, има четири имена. 
Печатът във Великобритания информира, че оцелелите от пожара в "Гренфел тауър“ ще бъдат настанени за постоянно в луксозна сграда в Кенсингтън, чиято стойност е 2 милиарда лири, пише в. "Индипендънт". Вестникът допълва, че правителството е купило 68 едностайни, двустайни и тристайни апартаменти в Кенсингтън. Цените на жилищата там са между милион и половина до над 8 млн. лири. В сградата има частно кино и 24-часова охрана.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна