Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марешки: Законопроектът на "Воля" за мажоритарния вот предлага смислени и прагматични неща

Снимка: БГНЕС

Законопроектът на "Воля" за мажоритарния вот предлага смислени и прагматични неща, заяви в предаването "12+3" лидерът на формацията Веселин Марешки

Смисълът е да се вкарват смислени и прагматични решения, а не неща, които ще срещнат голяма съпротива, защото са неработещи. Видяхте, че безброй социолози, политолози, математици и всички, които разбират от избори, излязоха и обориха предложението, което направи ГЕРБ за мажоритарен вот. Към днешна дата не съм чул нито един човек, ще ми бъде много интересно да чуя какви са отрицателните точки по нашия законопроект.

Марешки обясни какви са основните идеи на законопроекта:

При нас си остават 31 избирателни района, както са свикнали хората, ще избират между личности и по този начин решаваме четири от проблемите, които, както казах, всички обориха в проекта на ГЕРБ, а именно ще има представителност дори на най-малките формации и на индивидуални хора, ако те да известни, и полезно за обществото. Ще решим въпроса за мажоритарността, защото ще има само мажоритарни избраници. Ще решим въпроса със заместването, защото в нашия законопроект ще е ясно как се замества, а не да се ходи постоянно на избори, които променят ситуацията в парламента и не на последно място, ще решим и въпроса с образователния ценз и купуването на вота на малограмотни българи за жълти стотинки. Т.е. всеки ще трябва да чете, за да намери името на своя избраник, а не да му напишат някакво число и той да го търси в листата.

Марешки каза и защо от "Воля" са подкрепили законопроекта на ГЕРБ, въпреки че го критикуват:

Ние ще подкрепим всеки законопроект, който върви по посока мажоритарност и няма нужда със сила някой да налага някакви неща. Законопроектът на ГЕРБ можеше да бъде работещ, ако бяха променени някои неща там, обаче въпросът се постави "Или всичко, или нищо", а той като цялост не беше работещ.

Лидерът на "Воля" отговори на критиките, че мажоритарният вот ще убие демокрацията в България:

Няма такова нещо, напротив. Вие виждате, че дори сега се опитаха някои от големите формации примерно да вкарват ярки имена, две-три имена и да застанат стотина анонимника зад тези ярки имена. Тогава ще трябва да изкарат сто ярки имена и тези ярки имена нито можеш да ги купиш, нито да ги продадеш, нито пък и толкова лесно да направиш това нещо. Това са хората с биографии, това не са послушници, партийни.

Марешки изясни и как точно ще се реши проблемът с купуването на гласове:

Нашата система не може да доведе до това, защото се обезсмисля купуването на гласове, защото с купуване на гласове най-много ще вкараш един депутат от 240, който не решава нищо. Никой не е толкова глупав да инвестира в нещо, което не му носи позитиви.

Лидерът на "Воля" посочи и от кого точно очаква подкрепа в парламента:

На първо място, тези, които се обявиха, че са за мажоритарни избори, и оттам нататък абсолютно на всички. Аз очаквам някой да се противопостави. Ако никой няма аргумент срещу това, което ние предлагаме, съвсем нормално е да го подкрепят.

Интервюто на Даниела Големинова с Веселин Марешки можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна