Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Павлов: Странно е различието в мненията на Цветанов и Борисов за "Грипените"

Кольо Колев: Ясно се долавя болката от проваляне на договор за 40-годишните Ф-16

Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

Изненадан съм от желанието на ГЕРБ специална комисия в Народното събрание да разследва конкурса за придобиване на самолети. Доколкото ми е известно, председател на ГЕРБ е Бойко Борисов, а министър-председателят каза, че ще започнат разговори с компанията, класирана на първо място, а именно „Грипен“. Нещо повече, той дори започна тези разговори с шведския министър-председател и обясни, че  ще използва разходите по тази сделка, за да сключи още някакви инвестиционни споразумения. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ ръководителят на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, който изтъкна, че Борисов е нямало да предприеме дипломатическия ход и да рискува международния си авторитет, ако е имал опасения, че решението на служебния кабинет е било взето под натиск. 

Слушахме вчера премиера Герджиков, който каза, че тяхното решение не е обвързващо. Значи сегашното правителство, ако е имало някакви съмнения, можеше да започне проверка и да каже, съответно, или да спре конкурса, да го отмени и така нататък.

Кога се е събирала тази парламентарна група и го е решила и към кого е насочено. Казват съмнение за корупция на високо ниво, но без никакви доказателства. Това е изключително странно, че са толкова различни позициите на премиера и председателя на парламентарната група на ГЕРБ.

Павлов не изрази мнение какво би установила комисията, но сподели „субективното си усещане“, че няма и не може да има основания за съмнения за корупция. Той припомни, че министърът на отбраната е обяснил публично причината да отпадне офертата за американските изтребители Ф-16.

Павлов коментира и предложенията на ГЕРБ и БСП за реформи в избирателната система. Предложението на БСП вероятно няма да мине, защото е предложено от опозицията, смята Павлов:

Избирателната система е същото, което е много специализирана материя. Тя е даже интердисциплинарна. Изисква познания по право, по математика, по социология. Затова и специалистите в тази област в България са много малко.

Както казва един мой колега, ако бяхме питали дали да ги подложим политиците под 10 000 волта напрежение, те щяха да питат: "Защо само 10 000? Защо не са 20 000?". Да, те искат смяна на елита! Всъщност, ако се беше приела чисто мажоритарна система, смяната на елита се състои в това, че се изчистват някои по-малки партии и се закрепват по-големи. Така че, ако искаме наистина да уважим желанието на хората, трябва да си уважаваме и процедурите. Процедурата е ясна. Референдумът е валиден, но не е задължителен. Нещата подлежат на обсъждане в Народното събрание. Народното събрание се произнесе, че не иска чисто мажоритарна система и практически с абсолютно мнозинство отхвърли този вариант. Оттук нататък трябва да се търси съобразяване, в което да се вкара мажоритарен елемент.

СнимкаСоциологът Кольо Колев от агенция „Медиана“ също е на мнение, че предложението на БСП няма да бъде прието и определи това като „жалко“ и също се обяви за промяна в системата, но не въвеждане на тази от референдума, а постигната в консенсус между партиите. 

Жалко е и поведението на самите партии. ГЕРБ целенасочено, с подкрепата на ДПС, изиграха едва ли не пирует - внасяме, за да внасяме, за да се „осчетоводим“ как хубаво се съобразяваме с волята на народа. Сега вероятно ще гласуват против" предложеното от БСП, въпреки че в него има голяма доза здрав разум, тъй като „не отговаря изцяло на волята на народа“. Сериозната позиция е всички политически сили в крайна сметка да намерят мъжество и да кажат: Това, извинявайте, в референдума, е пълно безумие. Ясно е изразена волята, че трябва да има промяна и трябва да се промени към еди какво си“. Тоест, всеки не да се опитва да гъделичка егото на вносителите на проекта или да се заиграва с популистки тенденции, за да се мазни на избирателите, а да правят нещо наистина разумно.

Според Колев създаването на комисия в НС, която да разгледа конкурса за придобиване на новите самолети вероятно не било е под давлението на Борисов, а е идея на Цветанов:

Много лесно се разпознава. Лично аз не смятам, че той е получил тази задача от Бойко Борисов. Нещо повече, мисля си, че може би има някакво напрежение помежду им. Тази атака цели да торпилира евентуален договор за Грипен" и в нея ясно се долавя болката от възможността за проваляне на договор за 40-годишните трета ръка португалско-американски Ф-16. В този смисъл той изпълнява чужда политическа поръчка, в случая по-скоро политико-икономическа.

Атаката е насочена и към имиджа на президента, смята Колев, според когото такава битка е обречена:

Разбира се, не е много удобно да имаш една авторитетна фигура, която определено не е от твоите среди и с която евентуално трябва да се съобразяваш, защото думите и действията на една такава фигура ще имат огромен обществен отзвук. В този смисъл малко или много ти делиш това, което се нарича власт, с някой друг. Да, президентът Радев, в момента наистина се ползва с обществената подкрепа, с тази част на публичната власт, която гарантира тази обществена подкрепа и това е дразнител за мнозина, които държат другата власт и съответно се опасяват, че това може да попречи на техните намерения и техните игри. Само че ако те тръгнат на битка с Радев, страхувам се, че това ще нанесе поражение върху самите тях.

На въпрос дали създаването на комисия не е знак за битка в самата ГЕРБ, Колев отговори:

Напълно е възможно, но Цветан Цветанов е прекалено силна фигура в организационно отношение, така че дори и на Бойко Борисов ще му бъде трудно да я проведе.

Интервюто с Юлий Павлов и с Кольо Колев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна