Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Тагарев: Формирането на анкетна комисия за изтребителите би гарантирало публичност за сделката

| обновено на 27.06.17 в 14:26
Снимка: БГНЕС

Проверката на анкетна комисия за изтребителите за българската армия може да върви заедно с разговорите с класирания на първо място кандидат за доставката им, каза за "Хоризонт" военният експерт и бивш министър на отбраната Тодор Тагарев. Според него формирането на анкетна комисия по случая, каквото искане отправиха от ГЕРБ, би гарантирало публичност за сделката:


Това е един много добър ход и той съответства на демократичните практики за парламентарен контрол. Изразходването на значителни обществени средства подлежи на парламентарен контрол и този принцип обхваща доставките за отбраната. Ясно е, че не всичко може да бъде публично. Затова ние, като граждани, разчитаме нашите представители в НС да осъществяват този контрол от наше име.

Така или иначе, за придобиването на изтребители ще бъде сключен международен договор. Очакването е той да бъде ратифициран от НС. По-добре, вместо в последния момент да се обръща внимание как точно е протекла процедурата, това да започне от по-раничко.

Впрочем, тези два или три проекта, които се задават, наистина ще бъдат като лакмус. Ако останат някакви тежки съмнения за провеждането на съответните процедури, за качеството и оборудването, което придобиваме, за неговата адекватност на нашите изисквания, това ще постави много тежки въпроси пред по-нататъшното развитие на българската армия.

Според Тагарев, отмяна на процедурата за нови изтребители "би бил възможно най-лошият вариант за българската армия":

Ние с огромни затруднения поддържаме съществуващите изтребители, а разходите за тяхната поддръжка растат експонинциално. Съвсем спокойно те могат да надминат или да бъдат сравними с разходите за придобиване на нов тип боен самолет. Надявам се да има решение, то достатъчно бързо да бъде взето и да тръгне към придобиването на новия самолет.

Интервюто на Добромир Видев с Тодор Тагарев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна