Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дариткова: Не трябва да се правят спекулации с оставката на д-р Комитов

Снимка: БГНЕС


Правенето на интерпретации на оставката на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов е безсмислено, коментира в предаването "Хоризонт за вас" председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова:

Д-р Комитов собственоръчно си е написал оставката и тя е внесена в деловодството на Народното събрание вчера след 5 часа, каквато е предвидената нормативна процедура. Не е нужно той да ходи в парламента, може да възложи на някой да му внесе оставката. В рамките на възможностите, законови, д-р Комитов се е възползвал от това, което сочи Законът за здравното осигуряване и може да бъдат прекратени правомощията му, когато той подаде оставка. Това са фактите и всякакви други интерпретации на фактите и търсене на конспирация, според мен, са безсмислени, защото факт е, че оставката е подадена наистина по лично решение на д-р Комитов. От тук нататък нямаме нормативна празнота, т.е. Касата се управлява от подуправител, имаме Надзорен съвет, който всъщност вменява решенията за управление и Народното събрание стартира процедура по избор на нов управител на Касата.

Дариткова отрече оттеглянето на Комитов да е заради напрежението с болниците:

Наистина има сериозни лични причини д-р Комитов. Напрежение винаги е имало. В момента изпълнението на бюджета тече нормално, взаимоотношенията между Касата и Лекарския съюз все пак тази година доведоха до подписване на Рамков договор. Винаги са обект на значителни полемики или дискусии решенията на Надзорния съвет, но в случая, пак искам да подчертая, че решението за оставката е лично, а Касата се управлява от Надзорен съвет, така че няма как управителят на Касата да бъде "бушонът", който снема напрежението, така или иначе решение на въпросите се търсят своевременно, намират се такива, появяват се нови проблеми, и така в динамика тече процесът на управление на здравната система.

Председателят на здравната комисия посочи и каква оценка дава на работата на д-р Глинка Комитов:

Той се справи с оперативните функции, които му възлага законът и успя да изпъни бюджета на Касата, така както той беше приет от Народното събрание. Аз смятам, че той се справи успешно като управител на Националната здравноосигурителна каса в двете години, в които има възможност да е начело на Касата.

Даниела Дариткова каза още, че от ГЕРБ още не са решили кого ще номинират за нов управител на НЗОК:

Предстои обсъждане на възможните кандидатури. Нямаме засега определен кандидат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна