Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Михайлов: БСП ще поиска оставката на д-р Комитов да бъде обсъдена в НС

Снимка: www.limfom.info
БСП ще настоява за дебати в Народното събрание по подадената от управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов оставка. Това обяви проф. Георги Михайлов от парламентарната комисия по здравеопазване:

Тази оставка все още не е официално оповестена. За нас е много важно като политическа сила тя да бъде обсъдена в парламента, както се полага по процедурата. Преди тя да бъде приета официално от българския парламент, трябва да се види какви са мотивите за тази оставката и да се обсъдят всички проблеми, които съществуват около политиката на Здравната каса – тези твърде много създали се през последните месеци горещи точки в областта на здравеопазването.

Михайлов отказа да направи коментар относно оттеглянето на д-р Комитов:

Докато не видим какви са мотивите на оставката, не е нито коректно, нито издържано да даваме своето становище. Може да има много сериозни , подлежащи на дебати проблеми.

Д-р Михайлов даде оценка за работата му:

Като политическата сила, представихме много въпроси, които подлежат на обсъждане в политиката на Здравната каса. Някои от решенията на Надзорния съвет даже смятаме, че не са в неговите правомощия, които бяха оповестени на сайта на НЗОК. Политиката на Касата трябва да бъде много сериозно обсъдена, но в дебата, който ние предизвикахме, ние поставихме и няколко основни проблема, които касаят и политиката на НЗОК. На първо място, това е структурата на здравната система, която финансира Касата, и за много сериозния дебаланс, колко сериозни проблеми съществуват в областни, общински болници, които са в много сериозни финансово състояние, с много сериозна кадрова криза. На второ място, целият модел на финансиране на здравната система, който създава предпоставки за много сериозни девиации, разходването на публичните ресурси на здравеопазване, това, че се налага българските граждани от своите собствени средства да финансират здравната система.

На въпрос дали специалистите ще направят своя номинация за управител на НЗОК, Георги Михайлов каза:

Каквото и да бъде решението на нашата политическа сила, има мнозинство в парламента, и каквито и предложения да направят политически сили, които са извън управлението, те няма да бъдат взети предвид.

Интервюто на Гергана Хрисчева с проф. Георги Михайлов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна