Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Милев: Една част от твърденията на НПО-тата за приюта за кучета в Дупница са лъжи

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Една част от това, което защитниците на животните казват, са лъжа - така заместник-кметът на Дупница Крум Милев отговори на обвиненията на неправителствени организации, че условията в приюта за кучета в града за лоши. За проблема сигнализира наша слушателка, а Ирина Николова от  организация "Помощ за животните - ДАРА" описа ситуацията:

Получаваме постоянно сигнали и молби от доброволци, които ни помолиха за помощ. Когато отидохме за първи път в приюта, видяхме жестоко отношение към животните. Клетките не отговарят на Наредба 41 и имат квадратура, която е под 6 квадратни метра. Осен това животните са вързани на вериги, при което имаше животни, които не са могли даже да легнат, да седнат, да докоснат водата и храната. Животните са обездвижени, нямат дворчета за разходки, не се разхождаха, на самите клетки вратите им бяха ръждясали и не могат да се отварят. Почистването става с един маркуч с леденостудена вода, при което се причинява стрес на животното.


Забелязахме абсолютно непрофесионална ветеринарна помощ. Почти всички следкастрационни рани бяха с гной, кръв, шиеха досега неразградими конци. Господинът, който управлява приюта и който е доктор, съвместява две длъжности и работи само на 4 часа, което е противозаконно.

Тези, които ръководят приюта специално се държат изключително арогантно, нарушават кодекса за административните служители, груби са. Ходихме на среща при зам.-кмета, който отговаря за общинския приют, при което диалогът в началото се получи, бяха дадени обещания, но вече два месеца ние всяка седмица пътуваме до Дупница, носим допълнително храна, разхождаме, животни осиновяваме ги, при което ни се отговарям че всички ще бъде променено. Когато за последен път отидохме при господин Милев, той ни каза: "Докато съм на власт, докато съм на тази длъжност, нищо няма да направите".

Крум Милев каза, че подобни думи не е изричал и диалогът с НПО-тата върви трудно:

Такива думи никога не съм казвал. След 10 поне срещи с природозащитниците всичко, което са поискали, са им изпълнил и винаги съм се държал добре и разговорите са протичали в добрия и нормалния тон.


С мен въпросните природозащитници се срещат почти всеки ден, но аз мога да ви кажа, че има и природозащитници, и природозащитници. Когато идват природозащитници и искат да осиновяват кучета, държим да знаем кой ги осиновява и къде се осиновяват тези кучета. Просто не искаме да се влиза в приюта, да се извеждат кучета, да се казва, че им е намерен дом и са осиновени , а ние да не знаем къде са и т. н.

Милев каза, че твърденията за лоши условия не са верни:

Имаше някои проблеми в приюта със служителите, проблемите са решени. Също не отговаря на истината, че клетките не са направени както трябва де по закон, всичко е спазено по наредбата.

Заместник-кметът обясни, че животните се разхождат редовно и за кастрациите се ползват само конци, които се разграждат. Той посочи, че не се притеснява от евнтуална проверка на прокуратурата:

Нямам притеснения, защото постоянно и непрекъснато сме подложени на проверки, дейността на приюта се отчита всеки месец в общината. Засега мисля, че няма от какво да се притесняваме.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени