Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите в болница "Шейново" излязоха на протест


Лекарите от столичната АГ болница "Шейново" излязоха на протест заради инцидента с д-р Албена Гагова, която беше нападната от баща, защото отказала да му даде плацентата на бебето. Това не може да се случи без разрешение на Агенцията по трансплантации.

На белите престилки са закачени сини ленти с надпис: "Не на насилието в здравеопазването". Д-р Веселин Тихчев коментира:
 

Това са поредни случаи. Аз лично също съм преживявал в моята практика подобни истории на агресия.

Директорът на болницата д-р Румен Велев каза:

Всички бяхме потресени. Тази агресия беше изключително необоснована. Поводът беше абсолютно ексцентричен. Аз започнах да сравнявам този инцидент с един терористичен акт.


Д-р Таня Андреева допълни:
 
Здравната комисия съвместно с Комисията по вътрешна сигурност, с МВР, с Министерство на здравеопазването, трябва да излязат с общи мерки не само за законодателни промени, а и затова как спазването на законите да бъде факт. Усещането да видиш колега в това състояние е вътрешно много разтърсващо. Отчайващото беше, че в първия момент всички казаха: "То няма да има възмездие за този човек".

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова е готова за изслуша лекарите от болница "Шейново":

Потресаващ е фактът, че отново имаме посегателство над лекар, който е изпълнил своя дълг. Готова съм да ги приема на комисия по здравеопазване. Трябва да имаме наказания, за да имаме превенция на подобни действия.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Евелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна